Ajankohtaista ja tarinat

Pihakivien ja laattojen asennusohje

Pihakiveys Jyväskylä

Muistutuksena, että kiveyksen tekemisen tärkeimpiä vaiheita on pohjatyö. Ei ole riittäävä, että kiviasennus toteutetaan kestävillä ja laadukkailla pihalaatta- ja kivituotteilla, koska pohjamaa on oltava routimaton ja hyvillä kallistuksilla toteutettu. Maan poistaminen ja täyttäminen kalliomurskeella ja asennushiekalla voi olla työlästä. Me olemme tehneet pihakiveyksiä Jyväskylän alueella ja voimme tarvittaessa toteuttaa niin pohjatyöt kuin laattojen / kivien asennuksen. Ota yhteyttä. Tässä jutussa pientä muistilistaa pihapäällystämisen vaiheista:

1. Vaihe

Suunnittele päällystettävä alue. Hyvä nyrkkisääntö, että kaivuutyöt kannattaa ulottaa kivettävän alueen yli n. 0.5m. HUOM. Muista tarkistaa aina ennen kaivutöiden aloittamista mahdolliset viemäröinnit ja kaapeleiden sijainnit. Täältä voit tilata kaapelinäytön tontillesi.

2. Vaihe

Tee tarvittaessa routivien maakerrosten poisto n. 350 – 400mm syvyydeltä. Huom. kohteen pohjatyöt riippuu aina sen alueen maanrakenteesta. Tämä vaihe tulee suunnitella huolella. Ota yhteyttä ammattilaiseen tarvittaessa. Asennusalustan sorakerrokset ja eristystyöt olisi hyvä tehdä pinnoitettavan aluetta laajemmalle alueelle. Nyrkkisääntönä 0.5m.

3. Vaihe

Routivien maa-ainesten kaivamisen jälkeen, muotoillaan kaivannon pohja suunniteltuun kaltevuuteen, tarvittaessa voidaan asentaa eristelevyt XPS 50mm. Tasoita kaivanto kivettömällä hienojakoisella sora-aineksella ja tiivistä. Asenna tämän jälkeen suodatinkangas, joka estää pohjakerroksen ja kantavan kerroksen maa-ainesten sekoittumisen. Sen jälkeen voidaan kaivanto täyttää kerroksittain kantavalla ja routimattomalla maa-aineksella välillä tiivistäen maantiivistäjällä. Tarkista ennen asennushiekan levittämistä, että kantavan kerroksen pinta on tasainen ja että kallistukset ovat riittävät. (n. 20mm/metri rakennuksesta poispäin).

4. Vaihe

Tiivistetyn kantavan kerroksen päälle levitetään n. 30mm:n kerros asennushiekkaa tai kivituhkaa, raekoko 0-8mm. Hiekan tasaaminen on helpompaa käyttää ohjainrautoja esim. rautaiset 2 metriä pitkät T-kiskot tai vastaavat tuet. Asenna tuet oikeaan tasoon ja kaltevuuteen. Asennushiekka tasataan suoraa lautaa/vatupassia T-kiskojen päällä vetäen, tämän jälkeen voit poistaa ohjaimet. Pihakivien latominen on hyvä aloittaa kiinteästä rakenteesta poispäin edeten. Kivet ja -laatat asennetaan tiivisti toisiinsa. Lado kiveystä / laatoistuta aina valmiin kivipinnan päältä ja vältä liikkumista jo tasoitetun asennuskerroksen päällä. Käytä apuna linjalankaa ladontyön aikana. Saat näin saumoista suorat.

5. Vaihe

Laatoitus ja kiveys vaatii usein leikkausta viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kivet pystytään leikkaamaan timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella tai giljotiini leikkurilla. Kiveyksen reunan tuenta on tärkeä vaihe, jotta kiveys tai laatoitus tukeutuu tiiviiksi alueeksi, eikä näin sekoitu nurmialueeseen. Suuret upotettavat reunatuet on syytä asentaa ennen päällysteen asentamista, jotta voit asentaa päällysteen reunakiviin tukeutuvan, tiivistetyn asennuskerroksen päälle. Matala reunakivi tai vastaava voidaan asentaa myös latomisen jälkeen.

6. Vaihe

Kiveyksen asentamisen jälkeen on hyvä tarkastaa kivien saumojen suoruus huolellisesti ja tarvittaessa kääntää kiviä esim. puukon kärjellä. Kiveys saumataan tämän jälkeen hienolla hiekalla. Löydät erilaisia vaihtoehtoja tästä linkistä. Hiekka harjataan kiveyksen saumoihin ja tiivistetään kevyesti täryttämällä. Tärytyksen jälkeen lisää saumoihin vielä lisää saumaushiekkaa ja lakaise puhtaaksi. Laatoista tehtyä kiveystä ei yleensä tärytetä, pelkkä laatojen saumaus riittää.

7. Vaihe

Pihakivien ja laattojen tasainen värijakauma ja onnistunut lopputulos varmistetaan asentamalla kivet usesta lavasta samanaikaisesti pino kerrallaan (ei kerroksittain).

Pihakiveys Jyväskylä


Mikäli et ole varma työvaiheista, ota yhteyttä lomakkeella tai soita 0445271086, annamme mielellämme neuvoja omatoimiseen asentamiseen.

Pihakiveys Jyväskylä

Terassin rakentaminen

Hakusana: Terassi Jyväskylä.

Mikäli et pysty/halua ryhtyä itse projektiin ota yhteyttä linkistä, niin katsotaan sinulle sopiva ratkaisu. Tarjouspyyntö ja käynti ovat ilmaisia ja voidaan katsoa rauhassa teille sopivin ratkaisu.

1. Suunnittelutyöt

Terassin rakentaminen aloitetaan suunnittelutyöllä selvitä ensimmäisenä kuntasi rakennusvirastosta, tarvitsetko rakennuslupaa projektillesi. Täältä löydät menekkilaskurin, jolla selvität paljonko puuta ja ruuveja tarvitset.

2. Perustustyöt

Terassin kohdalta on ensimmäisenä poistettava kaikki kasvusto (kukat, pensaat, nurmikot yms.) Routimattomalle alustalle terassin voi rakentaa vaikka pihalaattojen päälle, vaihtoehtoisesti voi käyttää myös pilariharkkoja. Tarkista vatupassilla tai vastaavalla, että kaikki rakenteet ovat samalla korkeudella ja täytä ontot harkot betonimassalla. Mikäli et halua käyttää pilariharkkoja, erilaisia tuotteita löytyy valmiina, eikä tarvitse käyttää betonimassaa. Alla linkkejä tuotteisiin, tavarantoimittajilta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja.

3. Rakenna runko

Tee ensimmäisenä terassin rungon ulkokehä lankuista esimerkiksi 48x148mm kestopuu ja kiinnitä sitten välipalkit kestopuusta 500 mm jaolla. Mikäli haluat terassin aidan/kaiteen niin tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää aidan/kaiteiden pystytolpat.

4. Terassin kansi materiaali asennus

Valitse kansimateriaali huolella terassin, koska tämän vaihtaminen ei ole rahallisesti enään kovinkaan järkevää. Erilaisia tuotteita löytyy aivan valtava määrä tavarantoimittajilta.

Ensimmäisenä tarkistetaan rungon ristimitta. Kiinnitä terassilaudat paikalleen etureunasta alkaen. Sopiva lautojen väli saadaan aikaiseksi asettamalla kynä lautojen väliin. Muista, että kansilautojen välit kasvaa hieman kun puu alkaa kuivumaan. Mikäli lauta on märkä ja tuntuu painavalta, suositellaan käytettäväksi pienempää väliä.

5. Rakenna portaat

Portaan rungon voi rakentaa esimerkiksi samasta puusta kuin terassin runko on rakennettu. Aseta portaiden rungon alle betonilaatat ja kiinnitä porrasrunko terassiin runkopalkkeihin tai kaidetolppiin. Tarkista portaan rungon ristimitta ja asenna kansi- ja otsalaudat.

6. Viimeistele aidalla

Mikäli terassisi tarvitsee aidan/ kaiteen. Tee terassin kaide-elementti ylä- ja alajuoksuista ja pystyrimoista. Ruuvaa kaide-elementtiin päätyrimat ja kiinnitä päätyrimoista kulmatolppiin. Kiinnitä päällyslauta.

(Tämä on ohje on suuntaa-antava ja rakennustapa valitaan aina kohteen pohjan tavan mukaan, mikäli et ole varma rakentamistavasta, kysy ammattilaiselta.)

Olemme rakentaneet usean Terassi Jyväskylä alueella. Mikäli et halua itse ryhtyä omaan rakennustyöhön niin ota yhteyttä lomakkeella.

Salaojien tarkistus ja huolto

Salaojien tarkistus ja huolto

Salaojajärjestelmän toiminta perustuu siihen että se kuivattaa rakennuspohjaa ja rakennuksen perustuksia sekä estää kosteuden ja veden pääsyn rakenteisiin. Salaojien kunto on syytä tarkistaa 2 vuoden välein, ja salaojat kannattaa huoltaa 5-10 vuoden välein.

Mikäli salaojat eivät toimi kunnolla niin kosteus ja vesi pääsee tunkeutumaan rakenteisiin. Kosteus voi näkyä sokkelin rappauksen irtoilemisena. Myös kosteus voi näkyä läikkinä lattiapinnoissa tai joissakin tapauksissa selvänä vuotona kellaritilassa. Myös haju ja tunkkainen ilma voi olla merkkinä rakenteiden kosteuksista, vaikka kosteus ei sisätiloissa ja rakenteissa aiheuta näkyviä vaurioita.

Salaojien tarkastuskaivot on sijoitettu yleensä talon nurkkien kohdalle. Joissakin tapauksissa kaivot on jätetty maan pinnan alapuolelle. Tässä tapauksessa ne kannattaa kaivaa esiin ja jatkaa, niin että kaivo on helposti löydettävissä ja tarkastettavissa seuraavilla kerroilla.

kuvassa salaojien tarkastuskaivo

 

Salaojakaivojen tarkastaminen

Hyvä ajankohta salaojakaivojen tarkastamiseen on keväällä tai syksyllä, kun maa on kosteaa, märkää ja pohjavesien pinta on korkealla. Silloin salaojien virtaukset ja toiminnan voi nähdä tarkastuskaivoista.

Veden pinta kaivoissa ei saisi olla putkireikien yläpuolella. Mikäli näin on niin salaojaputkistossa on todennäköisesti tukos. Tukosta voi yrittää poistaa itse puutarhaletkulla työntämällä sitä putkistoon. Mikäli aiot laskea vettä putkistoon niin käytä erikoissuulaketta. Näitä suulakkeita ja letkuja myyvät suurimmat tavaratalot. Varmin tapa on kutsua paikalle ammattimainen yritys, jolla on kuvaus kalusto ja tarvittava kalusto putkiston huuhteluun. Samalla voivat tehdä salaojaverkoston huollon ja huuhtelun.

Mikäli salaojaverkostoon on liitetty pumppu, salaojaputkiston ja pumpun toimivuutta kannattaa seurata useammin ja niihin on syytä asentaa ylärajahälytys, joka ilmoittaa pinnan noususta ja pumpun rikkoutumisesta.

 

Salaojakaivojen puhdistaminen

Salaojakaivoihin voi kertyä ajansaatossa roskia, maa-ainesta ja lietettä, jotka huonontavat salaojaputkiston toimintaa ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa tukoksia. Purkuputken pää kannattaa myös tarkistaa ja asentaa pieneläinverkko putkiston päähän mikäli sellaista ei ole.

Kaivot voidaan puhdistaa itse käsin tai pienellä lapiolla.

 

Ongelmia toimivuudessa

Mikäli verkostossa on ongelma kannattaa ensimmäisenä tehtävänä video kuvata järjestelmä.

Salaojaputkiston korjaukseen on mahdollisuuksien mukaan ryhdyttävä heti, jos rakennuspohjan kuivatuksessa on havaittu puutteita jota ei huolloilla saada kunnostettua. Puutteellinen toiminta voi aiheuttaa rakenteiden kosteusvaurioitumisen. Mikäli kosteusvaurioita havaitaan, korjaukseen on ryhdyttävä heti.

 

Tyypillisiä perustusten ja salaojituksen ongelmia: 

  1. Katto vedet ja sadevedet on ohjattu salaojien tarkastuskaivoihin
  2. Perustusten vierus- ja alustäyttöjen maa-ainekset on liian hienojakoista
  3. Salaojat ovat anturoihin nähden liian korkealle asennettu
  4. Salaojia ei ole tarkistettu tai huollettu
  5. Salaoja järjestelmästä puuttuu tarkastuskaivot.
  6. Perustusten routaeristeet ovat puutteelliset
  7. Kellarillisten perustuksien seinien veden eristys on puutteellinen tai ei toimi.
  8. Tuulettuvan alapohja (rossipohja) ei toimi
  9. Tuulettuvan alapohjan (rossipohja) on kostea.
  10. Tuulettuvan alapohjan tarkistus on laiminlyöty.

 

Me teemme salaojien ja sadevesien korjausremontteja, tarkastuksia, kuvauksia, pieniä huuhteluita ja kaivojen puhdistuksia. Mikäli kiinteistösi vedet askarruttaa mieltäsi niin pyydä meidät paikalle, niin teemme ilmaisen arvion salaojien ja sadevesien toimivuudesta, ja annamme vinkkejä tarkastuksia suorittaville.

 

Täältä löydät lisää tietoa!

Sadevesi ja salaojatyöt

Putkistokuvaukset

Ota yhteyttä